Min tid kommer


 

Denne anmeldelsen er en del av Cappelen Damms Bokbloggturné, som går ut på at sju bloggere hver uke får si sin mening om en og samme bok. Denne uka var en av anmelderne meg! I går skrev Kine om boka, og i morgen får vi lese MoonStars anmeldelse.

Litt fakta
Skrevet av: Nina Vogt-Østli
Utgitt i: 2012
Utgitt av: Cappelen Damm
Utgivelsesdato:02.03.12
Språk/målform: Bokmål

Baksidetekst
Hvis du ble kjent med en jente på nettet som sa hun var fra fremtiden, ville du…
ledd av henne?
trodd på henne?
tenkt at hun var gal?
Hans Petter gjør ingen av delene. Han er bare takknemlig for at noen vil ha kontakt med ham. Livet er tøft når du er nederst på skolens rangstige. Når moren din blir stadig mer fraværende. Faren din skuffer. Læreren din bare bidrar til mobbingen. Og skolens bølle er ute etter deg. Neste spørsmål: Hva ville du gjort hvis jenta fra fremtiden fortalte deg at noe forferdelig kom til å skje – og du kanskje kunne hindre det?

Min mening om boka
Det første jeg må si – knallbra bok!
Ganske tidlig i lesingen av boka skjønte jeg at dette var en bok som kom til å falle i smak, og jaggu gjorde den det! Denne boka er verdt å lese, og det venter en stor overraskelse på slutten. Det gjør meg trist at dette er en bok mange vil gå glipp av, bare fordi det er en bok for ungdom.

Forfatteren tar i boken opp veldig interessant tematikk, og med spørsmål om fremtiden, mobbing, hevnlyst og konsekvenser er boken nærmest umulig å legge fra seg. Et annet spørsmål som tas opp er følgende: er det mulig å stanse en persons utvikling dersom man vet hvor det bærer hen? Og hva stopper oss uansett fra å gjøre slemme ting? Kanskje tanken på at enkelte kamper er umulige å vinne? Eller tanken på konsekvensene?

Jeg tenkte flere ganger da fremtiden ble beskrevet at ”uff, sånn vil jeg ikke ha det.” Det engasjerte meg rett og slett veldig! Fera, fremtidsjenta, beskriver en verden hvor foreldrene ikke oppdrar sine egne barn, men prater med dem en gang i måneden og hvor de unge ikke får velge selv hva man vil bruke livet på. Både omsorgspersonene og fremtiden til de unge velges av Rådet.

Det finnes mange bøker med mobbing som hovedtema, og jeg digger at forfatteren har skrevet en bok om dette temaet med en spennende tvist. Vogt-Østlis idé er virkelig interessant i og med at hun blander inn ting som fremtid, og jeg brukte mye tid på å tenke over det jeg hadde lest om. De to hovedpersonene, Fara og Hans Petter, har noen interessante samtaler om ondskap, og Fara forteller om fremtiden og en virkelighet som er helt forskjellig fra vår. Jeg skulle likevel ønske forfatteren hadde gjort litt mer ut av temaet ved å la hovedpersonenes samtaler stikke dypere og å skildre fremtiden på en annen måte, da den fremstilles på en urealistisk måte som forhindrer kommunikasjonen til leseren.

Kort sagt, boken fikk meg til å tenke på grunn av de interessante temaene og jeg anbefaler den virkelig til alle! Selv kommer jeg til å lese den igjen og igjen og igjen..

~Lene

 

 

Dette innlegget ble publisert i Anmeldelser(filmer og bøker). Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.